Fırat AKAY / BODRUM (Muğla), (DHA)-MUĞLA’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen ‘Muğla Sağlık Turizmi Forumu’nda’ konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla’nın hem dinlenmek hem de şifa bulmak isteyenler için eşsiz bir destinasyon olduğunu belirtip, “MÖ 700 yılında ilk tıp okulunun Datça Knidos’ta kurulmuş olması Kos-Knidos tıp ekollerinin bu topraklarda doğmuş olması ilimizin sağlık alanındaki kadim birikiminin bir göstergesidir. Bu birikimi modern sağlık yatırımlarıyla buluşturarak ilimizi hem yerli hem de uluslararası hastalara hitap eden bir destinasyon haline getirebiliriz” dedi. Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü (USHAŞ) Behlül Ünver de Türkiye’nin 3 milyar dolar olan sağlık turizmi getirisini, 2028 yılında 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Muğla Valiliği tarafından Bodrum’da bir otelde ‘Muğla Sağlık Turizm Formu’ gerçekleştirildi. Foruma Muğla Valisi İdris Akbıyık, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Behlül Ünver, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Gökhan Kurgan, Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz ile çok sayıda sağlık ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Muğla turizmi başlıklı tanıtım filmi izlendi. 3 oturumdan oluşan forumda protokol heyeti ve katılımcılar sunumlar ile sağlık turizmi konusunda değerlendirmelerde bulundu.
MUĞLA’DA 200 BİN 114 TURİSTE SAĞLIK TURİZMİ HİZMETİ VERİLDİ
Muğla sağlık turizmi potansiyeline değinen Muğla Valisi İdris Akbıyık, “Sağlık turizmi, günümüzde sadece tedavi arayışını değil aynı zamanda sağlıklı yaşam, rehabilitasyon ve doğayla bütünleşmiş bir deneyim talebini de kapsıyor. İşte bu noktada, Muğla’nın farkı ve gücü ortaya çıkıyor. İlimizde, çağdaş tıbbi hizmetlerle geleneksel şifa kaynaklarını birleştiren bir vizyon oluşturabiliriz. Sakin yaşamı, temiz havası, doğal kaynaklarıyla, şifalı sularıyla Muğla’mız hem dinlenmek hem de şifa bulmak isteyenler için eşsiz bir destinasyondur. MÖ 700 yılında ilk tıp okulunun Datça Knidos’ta kurulmuş olması Kos-Knidos tıp ekollerinin bu topraklarda doğmuş olması ilimizin sağlık alanındaki kadim birikiminin bir göstergesidir. Bu birikimi modern sağlık yatırımlarıyla buluşturarak ilimizi hem yerli hem de uluslararası hastalara hitap eden bir destinasyon haline getirebiliriz” dedi.
‘SON 3YILDA 200 BİN 114 TURİSTE ULUSLARARASI NİTELİKTE SAĞLIK HİZMETİ VERİLDİ’
Vali Akbıyık, şöyle devam etti: “Muğla’mızda 1 ağız ve diş sağlığı merkezi ve 4 devlet hastanesi olmak üzere toplam 5 kamu tesisimizle 9 özel hastane, 3 tıp merkezi, 1 fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, 43 ağız ve diş sağlığı kliniği, 40 muayenehane ve 9 aracı kuruluş olmak üzere sağlık turizmi yetki belgesine sahip 110 sağlık kurum ve kuruluşumuz bulunmaktadır. İlimizde son 3 yılda 52 bin 246 sağlık turizmi, 147 bin 868 turistin sağlığı olmak üzere toplam 200 bin 114 turiste uluslararası nitelikte sağlık hizmeti verilmiştir. Ancak ilimize 3 milyon 700 bin yabancı, yaklaşık 7 milyon yerli turist geldiğini düşündüğümüzde bu rakamlar oldukça düşük kalmaktadır.”
‘SAĞLIK TURİZMDEKİ RAKAMIN NASIL 10 MİLYONA ULAŞABİLİRİNİN DERDİNDEYİZ’
Sağlık turizminde rakamın artması gerektiğini söyleyen Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Behlül Ünver de “Türkiye’nin hem coğrafi konumu doğal zenginliği sağlık turizmi açısından kaliteli ve nitelikli hizmetler veriyor olması Türkiye’nin talep edilebilirliğini arttırıyor. Türkiye sağlık turizmi noktasında dünyada ilk 5 sırada . Dünyada 2024 yılında yaklaşık 100 milyar dolar, insanlar sağlığı için başka bir ülkeden başka bir ülkeye geçip para harcamış. Bu 2028 yılında 127 milyar dolar olacak. Türkiye’ye 62 milyon turistin geldiğini düşünürsek bunun yaklaşık 1 milyon 500’ni sağlık turizm olarak geldiğini düşünürsek bu rakamın yeterli olmadığını göreceğiz. ‘Bu rakam 6 milyon, 10 milyon nasıl olabilir’ derdi içerisindeyiz. Diğer taraftan 3 milyar dolar olan sağlık turizmi getirisini 2028 yılında 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
‘TÜRKİYE DÜNYANIN ŞİFA MERKEZİ, SAĞLIK TURİZMİNİN BİR NUMARALI ÜLKESİ OLACAK’
Sağlık turizmini sadece medikal turizmi olarak görmemek gerektiğine dikkati çeken Ünver, “Bunun içerisine termal turizmi de koymak lazım ki Muğla’mızda bu tür potansiyeller de var. Sağlıklı yaşam, engelli yaşamı, sporcu sağlığı bunları da bu iş içerisine katmak lazım. Bunları da değerlendirdiğimiz zaman aslında daha gidecek çok yolumuz olduğunu söyleyebilirim. Burada en büyük motivasyon kaynağımız sağlık çalışanlarımız çünkü Türkiye’de verilen hizmetin en önemli çıktısı sağlık çalışanları ve hekimimizdir. Tesisleri ve kurumları herkes bir şekilde elde edebilir. Biz bu noktada gayet başarılıyız. Bu bir mutfak bunu dünyaya nasıl ihraç edebiliriz bunun derdindeyiz. Ne kadar kişi ve kurum taşın altına elini koyarsa o kadar iyi. Türkiye Yüzyılı’nda, Türkiye inşallah dünyanın şifa merkezi, sağlık turizminin bir numaralı ülkesi olacak” diye konuştu.
Ünver şöyle devam etti: “Geçen yıl Türkiye’ye 62 milyon turist geldi ve yaklaşık turist başına 1000 dolar civarında bir değer oluştu. Sağlık turizmini konuştuğumuzda hem beraberinde refakatçısı ve paydaşlarıyla beraber hem de verilen hizmetin özelliğini de işin içine katarsak bir sağlık turistinin yaklaşık olarak getirisi 2 bin ila 3 bin dolar arasında bir rakam. Bu rakamları ifade ederken altını çizmem gereken çok önemli bir konu var. Sağlığın parayla ölçülebilen bir değer olmadığını düşünüyorum. Bu katlanılan maliyettir; dolayısıyla sağlıktaki en önemli çıktı sağlıklı bireyler, sağlıklı bireylerde sağlıklı toplumları meydana getiriyor. Türkiye önümüzdeki yıllarda inşallah çok daha başarılı çok daha nitelikli dünyayla entegre bir sağlık turizmi alanına sahip olacak.”
‘DÜNLYANIN 145 ÜLKESİNDEN SAĞLIK İÇİN TÜRKİYE’YE GELEN VAR’
Ünver konuşmasında “Türkiye organ transplantasyonunda ilk 10 ülke arasında, karaciğer naklinde ilk üç, böbrek naklinde ise birinci sırada.Saç ekiminde dünyanın destinasyon merkeziyiz. Dünyanın 145 ülkesinden sağlığı için gelen var. Demek ki potansiyel var. Türkiye’de 1100 termal kaynak, 500 tane tesis var. Termal turizminden kazanılan gelir 250-300 milyon dolar. Dünyada konuştuğumuz rakam, 97-98 milyar dolar. Medikal turizmdeki rakama neredeyse eşdeğer bir rakamdan bahsediyoruz” dedi.(DHA)