MUĞLA, (DHA)-MUĞLA’da Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Hayatımın Ustasıyım’ ‘ projesiyle kadınların teknik alanlardaki yetkinlikleri artırılırken, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratılıyor. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kadınların yaşamın her alanında daha görünür, daha güçlü ve daha eşit şartlara sahip olması için çalıştıklarını söyledi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, ‘Hayatımın Ustasıyım’ projesiyle kadınların teknik alanlardaki yetkinliklerini artırırken, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık çalışmasına imza attı. Kadınların marangozluk, sıhhi tesisat, elektrik ve boyama gibi geleneksel olarak erkek mesleği olarak görülen alanlarda eğitim almasını sağlayan projede, katılımcılara dört hafta boyunca uygulamalı teknik eğitim verildi. Program sayesinde kadınların mesleki becerilerini geliştirirken, toplumsal cinsiyet rollerine dair kalıpları kıran bir dönüşümün parçası oldukları belirtildi.
Eğitim programının son atölyesinde ise kadınlar, ‘kadın-erkek’ eşitliğine dikkat çeken bir çalışma yaptı. Belediye hizmet binalarında, sosyal tesislerde yer alan ‘bayan’ ve ‘bay’ ibareli yazılı tabelaların, ‘kadın’ ve ‘erkek’ olarak güncellenmesi için yenileri hazırlandı; böylece daha eşitlikçi bir dilin kullanımına yönelik önemli bir adım atıldığı kaydedildi. Değiştirilen tabelalar farkındalık oluşturmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi’ne ait kafe ve restoranlarda da kullanılacağı belirtildi.
‘KADINLARIN YAŞAMIN HER ALANINDA DAHA GÖRÜNÜR OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ’
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kadınların yaşamın her alanında daha görünür, daha güçlü ve daha eşit şartlara sahip olması için çalıştıklarını belirtip, “‘Hayatımın Ustasıyım’ projesiyle yalnızca teknik beceriler kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumsal cinsiyet rollerine dair yerleşik kalıpları sorgulayan ve dönüştüren bir bakış açısını da destekliyoruz. Kadınlarımızın marangozluk, elektrik, tesisat gibi alanlarda ustalaşmaları ve bu becerileri kendi yaşamlarında uygulamaları bizler için gurur verici” dedi.
Kursiyerlerden Işıl Mutlu ise projenin kendisi için sunduğu imkanların önemli olduğunu belirtip, “Aldığım eğitim sayesinde evde banyo rafı montajı yapmayı planlıyorum. Erkek işi olarak görülen bu alanlarda eğitim almak ve öğrendiklerimi uygulamak benim için çok kıymetli. Ayrıca ‘bayan’ ve ‘kadın’ kelimeleri arasındaki farkın farkında olan biri olarak, bu konuda gösterilen hassasiyeti çok anlamlı buluyorum” dedi. (DHA)