MUĞLA, (DHA)-MUĞLA Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Yerel Tohum Distilasyon Tesisi, tıbbi aromatik bitkilerden uçucu yağ elde ederek üreticilere ekonomik katkı sağlıyor. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bu süreç, yerelden kalkınmanın ve sürdürülebilir ekonominin güçlü bir halkasıdır” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Yerel Tohum Distilasyon Tesisi, lavanta ve kekik başta olmak üzere 12 farklı tıbbi aromatik bitkiden uçucu yağ elde ederek üreticilere ekonomik katkı sağlıyor. Bugüne kadar toplam 1600 litre uçucu yağ üretilen tesiste, bitki suları da değerlendirilerek ekonomiye kazandırılıyor. Tesis yalnızca Muğla değil, Aydın, İzmir ve Antalya gibi çevre illerden gelen talepleri de karşılıyor. Elde edilen yağlar, sıvı sabun, şampuan, kolonya ve güneş kremi gibi ürünlere dönüştürülerek kooperatifler aracılığıyla pazarlanıyor.
‘MUĞLA’NIN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ’
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras distilasyon merkezi ile ürünlerin katma değere dönüştüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı: “Muğla’nın bereketli topraklarını koruyarak üretimi desteklemek, bizim temel önceliklerimizden biri. Yerel Tohum Distilasyon Tesisimiz bu anlayışın somut bir örneği. Kadın üreticilerimizden kooperatiflerimize kadar herkesin emeğini katma değere dönüştüren bu merkezle sadece tarımsal üretimi değil, kırsal kalkınmayı da güçlendiriyoruz. Lavanta, kekik, adaçayı gibi tıbbi aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağlar, sabun, şampuan ve kolonya gibi ürünlerle hem iç pazarda hem de dış pazarda karşılık buluyor. Bu süreç, yerelden kalkınmanın ve sürdürülebilir ekonominin güçlü bir halkasıdır. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak üreticimizin her adımında yanında olmaya, onları sadece desteklemekle kalmayıp aynı zamanda birlikte üretmeye ve birlikte büyümeye devam edeceğiz.”
S.S. Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feyzullah Ören, belediyeden alınan 200 bin aromatik bitkinin ‘Koku Vadisi’ projesi kapsamında dikildiğini ve ürünlerden yüksek katma değerli ürünler elde ettiklerini belirtti.
Akçaova Mahallesi’nden üretici Filiz Paşalı ise Büyükşehir’den aldığı 6 bin lavantayı ektiğini ve elde ettiği çiçekleri tesise getirerek yağa dönüştürüp kooperatife satacağını söyledi.(DHA)
FOTOĞRAFLI