MUĞLA,(DHA)-MUĞLA Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığını tehdit eden vektörlerle mücadele çalışmalarını il genelinde sürdürdüklerini belirtip, 13 ilçede yılın 12 ayı yürütülen hizmetlerde bilimsel yöntemler ve çevre dostu uygulamaların esas alındığını bildirdi.
Bodrum, Fethiye, Marmaris, Menteşe, Milas ve Ortaca’da olmak üzere toplam 6 hizmet birimiyle sürdürülen çalışmalarda; kültürel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal olmak üzere dört başlıkta mücadele yürütülüyor. Belediyede görevli 7 teknik sorumlu, 236 uygulayıcı personel ve 61 araç ile çalışmalar devam ediyor. Kültürel mücadele kapsamında vatandaşların bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, muhtarlıklar, pazar yerleri, kahvehaneler ve okullarda sunumlar düzenleniyor; broşürlerle bilgilendirme yapılıyor. Açıkta su birikintisi oluşturabilecek kapların kontrol edilmesi gibi basit önlemlerle, vektör kaynaklı risklerin azaltılması amaçlanıyor. Fiziksel mücadele kapsamında dere yatakları, sulama kanalları ve köprü altlarında temizlik ve ıslah çalışmaları yürütülüyor. Atık lastiklerin toplanması, bina altlarında biriken suların tahliyesi gibi uygulamalarla sivrisinek ve benzeri zararlıların üreme alanları ortadan kaldırılıyor. Biyolojik mücadeleyle de ekolojik denge gözetilerek müdahale sağlanıyor. Kimyasal müdahale ise yalnızca diğer yöntemlerle sonuç alınamayan durumlarda uygulanıyor. Araç üstü soğuk sisleme uygulaması yaz sezonu boyunca tüm il genelinde devam ediyor.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MÜCADELE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Halk sağlığını korumak, çevremizi temiz tutmak ve doğayla uyumlu bir yaşam sürmek, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak en büyük önceliklerimizden biridir. Vektörle mücadele çalışmalarımızı bilimsel yöntemler ve çevre dostu yaklaşımlar doğrultusunda yürütmeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın desteğiyle, il genelinde etkili ve sürdürülebilir bir mücadele gerçekleştiriyoruz. Her bireyin bu mücadeleye katkı sağladığı sürece, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir Muğla yaratabileceğimize inanıyorum. Hep birlikte el birliğiyle, çevremizi koruyarak sağlıklı bir geleceğe adım atacağımıza olan inancımız tamdır” dedi.
‘EV HAYVANLARINDAN ÜREMEKTEDİR’
Vektörle Mücadele Birimi’nde görevli Yüksek Kimyager Gönül Çelen Yanaral ise “Vektörler; sivrisinek, karasinek, kene gibi hastalık taşıyan canlılardır. Sivrisinekler kirli ve temiz durgun sularda üremektedir. Vektörle mücadele ekiplerimiz bu noktada üreme kaynaklarını bularak vatandaşlarımıza kaynağın ortadan kaldırılmasıyla ilgili bilgi vermektedir. Araç üstü soğuk sisleme uygulaması yaz sezonu boyunca tüm araçlarımızla il genelinde yapılmaktadır. Diğer bir vektör olan karasinekler ise organik atıklarda; bit, pire, kene ise dış paraziti yapılmamış ev hayvanlarından üremektedir” ifadelerini kullandı.
‘BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ’
Yanaral, vatandaşların da sürece destek vermesi gerektiğini belirterek, “Vatandaşlara uyarılarımız şu şekilde, hayvanlarımızın kaplarını haftada bir kez temizleyelim, yenileyelim. Evlerimizin etrafında ağzı açık kap, kova ve testilerde su bulundurmayalım, saksı tabaklarında ve klima suyunun biriken suları muhakkak dökelim. Fosseptik kapaklarımızı ve yağmursuyu biriktirdiğimiz su depo kapaklarımızı sivrisinek gelmeyecek şekilde düzeltelim. Çocuklarımızı ve sevdiklerimizi risklerden koruyabilmek için birlikte sorumluluk almalıyız ve birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.(DHA)