MUĞLA,(DHA)-MUĞLA Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Kentler ve Bölgeler Ajansı (AViTeM) ve Fransız Enstitüsü iş birliğinde, Fransa’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı (UNOC) öncesi hazırlık seminerine ev sahipliği yaptı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bu seminerin temel amacı, ‘küresel düşün, yerel hareket et’ anlayışını hayata geçirmektir. Çünkü Batı ve Doğu Akdeniz’in birçok ortak sorunu ve gerçeği bulunmakta; bu nedenle geleceği birlikte düşünmeleri bir zorunluluktur” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, AViTeM ve Fransız Enstitüsü iş birliğinde, Fransa’nın Nice kentinde düzenlenecek UNOC öncesi hazırlık seminerine ev sahipliği yaptı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde iki gün süren seminerde, sanat ve kültürün kara ile deniz ilişkisine etkisi, kıyı mirasının korunması ve sürdürülebilirlik konuları ele alındı. Toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kıyı Ege Belediyeler Birliği, Nice Belediye Başkan Yardımcısı ve AViTeM Başkanı Agnès Rampal, İstanbul Fransa Başkonsolosu Nadia Fanton, AViTeM Genel Müdürü François-Xavier Leger, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal ve çok sayıda davetli katıldı.
‘ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TARTIŞILDI’
Seminerin ilk gününde, Türkiye Fransız Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Fabien Flori moderatörlüğünde düzenlenen ‘Öncü Bölgeler, Yeni Kara-Deniz Anlaşması’ oturumunda, Cap Corse Deniz Parkı, Nice Belediyesi ve Nice Üniversitesi temsilcileri deneyimlerini paylaştı. Akşamında ise Mert Gökalp’in Bodrum ve Korsika’daki deniz koruma sistemlerini konu alan belgeseli gösterildi. İkinci gün düzenlenen oturumda, ‘Akdeniz’in Sesi’ belgesine eklenecek taahhütler değerlendirildi, kıyı mirasının korunmasına yönelik çözüm önerileri tartışıldı.
‘İSTİLACI TÜRLER TARAFINDAN ELE GEÇİRİLMİŞ DURUMDA’
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Muğla’daki UNOC dördüncü hazırlık seminerini büyük bir heyecan, mutluluk ve hatta bir miktar gurur ile karşılıyorum. Çevresel ve iklimsel sorunlar üzerine düşünmek için böyle önemli bir Fransa delegasyonunu Muğla’da ağırlamak benim için büyük bir onurdur.
Bugün bizi bir araya getiren şey hem güçlü bir bağlılık hem de bir farkındalıktır. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Gökova Körfezi ve kıyılarımız, istilacı türler tarafından ele geçirilmiş durumda. Bu türlerin yayılımını sınırlayabilmek için yeni düşünme biçimleri ve etkileşim yolları geliştirmek zorunda kaldık. Bu seminerin temel amacı, ‘küresel düşün, yerel hareket et’ anlayışını hayata geçirmektir. Çünkü Batı ve Doğu Akdeniz’in birçok ortak sorunu ve gerçeği bulunmakta; bu nedenle geleceği birlikte düşünmeleri bir zorunluluktur. Bu sadece bizim değil, çocuklarımızın da geleceğidir. Farkındalık önemlidir; ancak asıl belirleyici olan, farkındalıktan sonra atılacak somut adımlardır” dedi.
‘HEPİMİZİN SORUMLULUĞU’
Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, “AViTEM’ seminerine ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Bu seminer, UNOC’a yönelik önemli bir hazırlık sürecinin parçası niteliğinde. Bu seminer bize Batı ve Doğu Akdeniz’de benzer gerçekliklerin yaşandığını fark etme fırsatı sunuyor. Aramızda güçlü ortak noktalar varken, Akdeniz’i korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur. Bu seminerin amacı, kültürel ve doğal mirasımızı daha güçlü bir şekilde koruyacak kamu politikaları üzerine düşünmek, istişare etmek ve ortaklaşa adımlar atmaktır” ifadelerini kullandı.
AViTeM Genel Müdürü François-Xavier Leger, şu ifadeleri kullandı: “Amacımız, bilgi birikimini artırmak, bölgesel dayanıklılığı güçlendirmek ve katılımcı demokrasiyi geliştirmektir. Bu proje, farkındalık yaratma ve bellek kültürünü güçlendirme açısından paha biçilemez bir fırsattı.”
AViTeM Başkanı Agnès Rampal ise “UNOC Zirvesi’ne hazırlık sürecinde bu buluşma ortak bir ses oluşturma açısından önemli. Krizler karşısında ortak vizyonla hareket etmeli, bugünden eyleme geçmeliyiz” dedi.
İstanbul Fransa Başkonsolosu Nadia Fanton da “Muğla’da düzenlenen seminer, Ahmet Başkan’ın iş birliğini geliştirme çabalarının somut bir göstergesidir” diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI