MUĞLA Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ‘1 Yılı Değerlendirme ve Bilgilendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada hedeflerinden hiç sapmadıklarını belirtip, “1 yılda koyduğumuz hedeflere ulaştık. Göreve başladığımız andan itibaren Muğla’mız için büyük düşünmemiz gerekiyordu ve öyle yaptık. Göreve geldiğimizde yaklaşık 10 milyar TL olan bütçemizi 24 milyara çıkardık. Yatırım bütçemizi yüzde 30 arttırdık” dedi.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Aras, düzenlediği ‘1 Yılı Değerlendirme ve Bilgilendirme Toplantısı’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Birinci yıl sunumunda hedeflerinden hiç sapmadıklarını belirten Başkan Aras, “1 yılda koyduğumuz hedeflere ulaştık. Göreve başladığımız andan itibaren Muğla’mız için büyük düşünmemiz gerekiyordu ve öyle yaptık. Muğla gibi bir kentin bütçesi büyük düşünmeye uygun olmalıydı. İstanbul’un yüz ölçüm olarak 3 katı büyüklüğünde olan bir kentte yaşıyoruz. Muğla’nın yaz nüfusu yerleşik nüfusunun 7 katı oluyor. Bu nedenlerle göreve geldiğimizde yaklaşık 10 milyar TL olan bütçemizi 24 milyara çıkardık. Yatırım bütçemizi yüzde 30 arttırdık. Belediyemizin Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu yok. İller Bankası’na ise sadece 13 milyon TL borcu var. Sosyal yardımlarımızı yüzde 170 arttırdık” dedi.
‘KURUMSALLAŞMA TEŞKİLATLANMA İLE BAŞLAR’
Kurumsallaşmanın teşkilatlanma ile başladığını belirten Başkan Aras, “Sorunsuz süreçler için yerinden yönetim ilkesi ile hareket etmek durumundayız. Muğla’mızı dörde böldük. İlçe hizmetleri daire başkanlıklarımız ile kararları yerinden alıyoruz. Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan Muğla’nın ilçelerini dünya tanıyor. Kurduğumuz Dış İlişkiler Dairemiz ile uluslararası ilişkilerimizi güçlendirdik. Turizm kentiyiz, bir yıl içerisinde önemli adımlar attık. Örneğin Fransa’da Okyanus Konferansı’nda Muğla’yı tanıttık. Ayrıca Okyanus Konferansı’nın ön toplantısı Muğla’mızda yapılacak. Kadın Aile Dairemizi kurduk ve ülkemiz en önemli sorunlarından biri olan toplumsal eşitlik konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Akıllı Şehirler, İklim Değişikliği, Afet İşleri, MUKAŞ’ı, Denizcilik Hizmetleri AŞ’yi kurduk” diye konuştu.
‘ULAŞIMI DAHA YAYGIN VE KONFORLU HALE GETİRDİK’
Başkan Aras, 13 ilçede son bir yılda yapılan 213 bin metrelik yol ile alt ve üstyapı çalışmalarını da değerlendirdi.
Ulaşımı daha yaygın ve konforlu hale getirdiklerini kaydeden Başkan Aras, “Otogarlarımızda yenileme ve bakım yapıyoruz. Yeni aldığımız otobüsler ile ulaşım filomuzu güçlendiriyoruz. Menteşe ve Milas ilçelerimizde kamyon ve kamyonetler için özel garaj alanı tahsis ettik. Denizlerimizi doğrudan katılım ve iş birliğiyle yönetmek için Muttaş Denizcilik Hizmet A.Ş’yi kurduk. Fethiye ve Rodos arasında deniz otobüsü seferlerine başlıyoruz” diye konuştu. Başkan Aras, yol yapım çalışmalarının yatırımlarının artarak devam edeceğini de kaydetti.
‘ARIZALI İÇME SUYU HATLARINI YENİLEMEYE BAŞLADIK’
Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) bütçesini yüzde 86 arttırdıklarını belirten Başkan Aras, şöyle devam etti: “MUSKİ’ye kaynak yaratıyoruz. Temiz su ve atık su altyapısındaki acil ihtiyaçları hızla karşıladık. MUSKİ’de teknik çalışan sayısını arttırdık. MUSKİ’nin çağrı merkezini kurarak vatandaşların sorunlarına anlık çözümler üretiyoruz. Yeni su kaynaklarının sisteme dahil edilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bodrum’un en büyük sorunu olan ana isale hatlarını değiştiriyoruz. 1 milyar TL’yi bulan yatırım maliyeti ile arızalı içme suyu hatlarının yenileme çalışmalarına başladık.”
‘ÜRETİMİN VE ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ’
Tohumdan hasada, aşıdan yeme kadar tarımın ve besiciliğin her aşamasında üreticilerin yanında olduklarını dile getiren Başkan Aras, “Kooperatiflerimizi tek çatı altında topladık. Tarım Kart uygulamasını hayata geçirerek üreticilerimize gübre, mazot ve tohum alımlarında destek sağlayacağız. Kırsal kalkınmayı sağlamak ve kooperatifçiliği desteklemek için Fethiye’de şarap üretim tesisimizi hayata geçiriyoruz. ‘Her Kapıda Bir Fidan Projesi’ ile 110 bin meyve fidanı dağıttık. Yerel Tohum Merkezi’mizde bulunan 980 çeşit yerel tohumu halkımıza ücretsiz dağıtıyoruz. Üreticilere ana boru ve damla sulama borusu desteği sağlıyoruz. Arı Yemi Üretim Tesisi ve Flake Yem Tesisi kuruyoruz. Anneleri Aşılat Buzağını Yaşat projesi ile yetiştiricilerimize 10 bin doz aşı desteği sağladık” dedi.
‘İLÇELERİMİZLE KOORDİNASYON HALİNDE AFETLERE KARŞI ÖNLEM ALIYORUZ’
Her türlü afete karşı hazırlık yapmayı sürdürdüklerini vurgulayan Başkan Aras, “1 No’lu hizmet binamızı depreme dayanıksız olduğu için yıktık. Oraya yapılması gereken projeyi vatandaşlarımıza soracağız. Deprem ve afetlere karşı önlem almak için 13 ilçemizde koordinasyon toplantıları gerçekleştirdik. Hizmet binalarımızda deprem risk analizi ölçümlerini sürdürüyoruz. Bodrum’a modern bir itfaiye binası kazandırdık. Kavaklıdere ve Marmaris ilçemize de itfaiye binaları yapmak için çalışmalarımıza başladık” diye konuştu.
Sağlık alanındaki hizmetlerine de değinen Başkan Aras, şunları söyledi: “Tip 1 diyabetli çocuklarımız için sensör ve insülin pompası desteği sağladık. Meme kanseri farkındalık eğitimleri ve HPV aşısı uygulamalarıyla koruyucu sağlık hizmetlerini yaygınlaştırdık. Vektörle mücadele kapsamında 61 yeni aracı filomuza kattık. Vatandaşlarımızın acılı günlerinde yanlarında olabilmek için hava ve kara yolu üzerinden ücretsiz cenaze nakil hizmetini başlattık. Spor alanında da önemli adımlar attık. Yatağan’a Çim Hokeyi sahası kazandırdık, Muğlaspor’un kullandığı belediye tesisini yeniledik, tüm spor kulüplerimize destek olduk. Halkın referandumla karar verdiği Menteşe Kent Spor Tesisi’ni 19 Mayıs’ta hizmete açıyoruz. Sporcularımız da başarılarıyla göğsümüzü kabartıyor: Okçularımız Avrupa Şampiyonu olurken, masa tenisi sporcumuz dünya ikinciliğini elde etti.
Büyükşehir Belediyesi’nin diğer hizmetlerine de değinen Başkan Aras, zamanın çok hızlı geçtiğini ve bir yıl içinde önemli bir mesafe kat ettiklerini belirtti. Başkan Aras, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. (DHA)