Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’da yapılması planlanan çimento fabrikasının ÇED raporu ile ilgili görüşlerini bildirmeleri için kurumlara yazı gönderdi. Yazıda, 30 gün içerisinde herhangi bir görüş bildirmeyen kurumun görüşünün “olumlu” sayılacağı belirtildi.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde, Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 2021 yılında yapımına başlanan entegre çimento fabrikası, mahkeme kararıyla durdurulmuştu.
Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi hakkında geçtiğimiz günlerde yeni bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından proje ile ilgili 28 Kasım’da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının gerçekleştirileceği duyuruldu.
Duyurunun ardından Bakanlık tarafından, ÇED raporu ile ilgili görüşlerini bildirmeleri için bazı bakanlıklar ve genel müdürlükler ile Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Menteşe ve Yatağan Belediye Başkanlığı da dahil olmak üzere il müdürlüklerine yazı gönderildi.
Bakanlık yazısında, kurumların görüş ve düşüncelerinin toplantı tarihinden önce sisteme yüklenmesi gerektiği, inceleme değerlendirme toplantısı tarihinden itibaren 30 gün içerisinde görüş bildirmeyen kurumların görüşünün “Olumlu” kabul edileceği belirtildi.
Ne olmuştu?
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde, Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 2021 yılında entegre çimento fabrikası yapımına başlanmıştı.
Bölge halkı ve çevreciler fabrikaya verilen ”ÇED olumlu raporu ile yapı ruhsatı”nın iptali için Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, ”ÇED olumlu” kararını iptal etmişti. Kararda, ”Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oy birliğiyle karar verildi” ifadeleri yer almıştı. Mahkemenin kararının ardından da Menteşe Belediyesi yapı ruhsatını iptal etmiş ve inşaat mühürlenmişti.
Çimento fabrikası kurmak isteyen şirket ise mahkemenin kararını temyiz etmişti. Danıştay 4. Dairesi de geçen ocak ayında ”ÇED Olumlu” kararının iptalini onamıştı. Danıştay kararında “Temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir” denilmişti.
Danıştay kararının ardından Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve bölge sakinleri, 4 Mart’ta Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde fabrika alanının 1/100.000 ölçekli çevre düzeni imar planından ‘Sanayi Alanı’ kullanım kararının iptal edilmesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açmıştı.
6 Kasım’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sayfasında yapılan duyuruya göre, Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi için süreç yeniden başlatıldı. Proje ile ilgili olarak 28 Kasım’da İDK toplantısı gerçekleştirilecek.
Kaynak: Mabolla Medya